“Ui ajassa taaksepäin!” sai huomioni hetkessä. Siis mitä? Miten se olisi mahdollista? Varmaan vain jokin myyntivitsi. Mutta ei, kyse on hyvinkin todellisesta tapahtumasta. Itse asiassa, ei se niin ihmeellinen juttu olekaan, riittää kun ylittää aikavyöhykkeen länteen päin, vedessä uiden siis.

Siitä tulisi minun vuoden 2019 urheilullinen haasteeni. Pitkään olin nimittäin pohtinut mikä olisi vuoden 2019 juttuni. Olen vuodesta 2012 alkaen haastanut itseäni vuosittain uudella fyysisellä jutulla. Jokunen vuosi meni triathlonin parissa kunnes 2015 toteutin sen vuoden unelmani: täysipitkän triathlonin Tahkolla. Vuosi myöhemmin osallistuin ystäväni Benin kanssa Upinniemen varuskunnasta starttaavaan swimrun-kisaan. Tiputettuani pyörän yhtälöstä 2016 jätin sitten vielä uinnin 2017, jotta voisin keskittyä juoksemiseen. Oli pakko, sillä oltiin Sveitsin Alpeilla juoksemassa kolme päivää ja 2018 meni sekin vielä juoksun merkeissä, sillä tavoitteenani oli puoli maratonin uusi ennätykseni, jonka myös saavutin Helsinki Half Marathonilla.

Kaikesta huolimatta uinti on lempilajini, joten oli selvä, että 2019 olisi vihdoin uinnin vuosi. 2018 loppuvuodesta pläräsin erilaisia vuoden 2019 kisakalentereita, mutta mitään kiinnostavaa ei tahtonut löytyä. En itse asiassa enää muista miten sitten olinkaan törmännyt tuoreimpaan haasteeseeni, mutta jostain sieltä netin pyörteistä sen sitten löysin.

Miltä kuulostaa?

“Kilpailun startti tapahtuu Suomen puoleiselta rannalta heti puolen yön jälkeen Suomen aikaa. Uintireitti ylittää valtakunnanrajan, napapiirin sekä aikavyöhykeen. Kuin uimari selvittää matkan 55 minuutin sisällä on hän perillä lähtöä edellisenä päivänä.”

Lähde: https://swimac.eu/fi/

En tarvinnut muita myyntipuheita. Ottakaa rahani! Tarkennukseksi vaikka ei se sitä vaatisi, kyseinen valtakunnanrajan ylitys on siis Suomen ja Ruotsin välinen ja tapahtuman nimi on Swim the Arctic Circle. Hieno. Paikallinen matkailunedistämiskeskus kiittää.

Scroll down for a brief summary in English.

000 days 00 hours 00 minutes 00 seconds

Maksoin osallistumismaksun heti klo 19:01 kun rekisteröinti avattiin 6.1.2019. Osallistujamäärää oltiin kuulemma rajaammassa 120:een, joten halusin varmistaa, että saan paikan. Olin nimittäin tiedustellut järjestäjältä käytännön asioita ja minulle kerrottiin, että kannattaa liittyä sähköpostilistalle, jotta tietäisin milloin ilmoittautuminen alkaa, paikat menisivät nopeasti.

Nyt olen siis ilmoittautunut kilpailuun. Hyvä. Mutta. Asun Helsingissä ja kisa on Juoksengissä. Ööö, missä on Juoksenki? No, jossain napapiirillä tietysti, mutta missä tarkalleen? Selvisi, että kisa uidaan Torniojoessa, myötävirtaan. Niin, matkaa meiltä Juoksenkiin on vajaa 850 km:ä.

Miten sinne pääsee? Autoa ei ole, kun Helsingissä ei ole sellaiselle tarvetta. Lentäen? Ei sentään. Junalla? Ehkä, yöjunaa voisin harkita. Liftaamalla? Ei todellakaan mun bagaaseilla. Minä kun lähden tällaiselle matkalle mukaan tarttuu urheilukamojen lisäksi liuta kameroita, pitäähän sitä kaiken dokumentoida. Järjestelmäkamera? Todellakin. Toimintakamera? Kyllä. Lennokki? Itsestäänselvyys!

Kuva otettu Vuosaaren uimahallin luvalla.

Tilanne ei onneksi ole ihan toivoton. Onnellisten sattumien kautta minulla oli viimeisellä triathlonkaudellani 2015 sponsoriauto käytössäni. Näyttää vahvasti siltä, että samojen kytkösten kautta minulle avautuisi uudestaan samanlainen tilaisuus. Olen todella tohkeissani. Asia on kuitenkin vielä kesken ja neuvotteluja käydään. Sen verran uskallan paljastaa, että kyse olisi sähköautosta, jonka voisin saada kyseistä reissua varten. Palaan asiaan kun asia lyödään lukkoon.

Kovasti odotan paitsi uintikisaa niin myös reissua pohjoiseen. Tästä tulee hyvä!


English summary

Every year since 2012 I have challenged myself physically. First was triathlon until 2015 I accomplished a full distance triathlon. 2016, 2017 and 2018 were emphasised running wise. Now for 2019 I found myself a swimming challenge. On July 13 I will participate in a race with an interesting twist under the midnight sun in Lapland.

The race a 3 km course in the border stream called Torniojoki, starts on the Finnish side at 00.05. Competitors will have 55 min to cross 1) the Polar Circle, 2) the nation’s border to Sweden and 3) the time zone. If successful we’ll have swum back in time. I am rather confident to be able to do this. The race is called Swim the Arctic Circle.

I guess the real challenge is to get there. There are some 850 km between Helsinki and Juoksenki. We have no car as we have no need for one here in Helsinki. Flying is no option, neither is hitch-hiking, I might consider the night train. In 2015 lucky me had a sponsor car at my disposal – and as it looks like right now I might succeed in securing another sponsor deal for this race – an electric car. The deal is almost done, but I am hesitant to reveal any specifics before all is clear and set. Stay tuned for updates!

Privacy Preference Center